Sportskytte

Sportskytte är en av de klassiska grenarna som varit med i de Olympiska spelen så länge det har varit OS. Det delas upp i olika grenar som gevär, pistol, viltmål och lerduveskytte. I stort sett ser det lika ut från herrar och damer i tävlingarna, det är lite som skiljer åt.

Grenar för herrar

För herrar så finns det nio grenar inom sportskytte, Frigevär på avståndet 50 meter. Frigevär, liggande samma avstånd som stående. Luftgevär 10 meter stående. 50 meter fripistol. 25 meter snabbpistol. Luftpistol 10 meter stående. Samt 3 olika grenar med lerduvor, trap, dubbeltrap och skeet.

Grenar för kvinnor

För damerna så ser grenarna ut som följande: Standardgevär 50 meter, luftgevär 10 meter stående, sportpistol 25 meter, 10 meter med luftpistol. Där utöver så finns det även för damer två grenar lerduvor liknande som för herrarna. Trap och skeet. Det som inte damer har är dubbeltrap.

Tävlingar på skjutbana

För tävling med vapen stående eller liggande så gäller det att pricka på tavla och skaffa sig så höga poäng som möjligt. I lerduveskytte så gäller det att träffa så många duvor som möjligt. Tävlingsformerna skiljer sig åt då det kommer till trap, dubbeltrap och skeet.